Ringdijk Watergraafsmeer

De locatie van het project ligt langs de Ringdijk van de Watergraafsmeer, nabij het Amstelstation, op een steenworp afstand van het hotel Casa400. Nabij één van de meetraaien wordt een groot kantoorgebouw gerealiseerd met een diepe kelder. Ten behoeve daarvan is voorlopig nog een retourbemaling geïnstalleerd.

Dit monitoringsproject wordt uitgevoerd in opdracht van het EU-project Urban Flood in samenwerking met Waternet. Er wordt sinds juni 2011 gemeten. Het doel van de monitoring  is het meten aan een Urban kade en bewezen sterkte onderbouwing. Verder is het een pilot om te koppelen aan de Deltares software DAM live aan het DDSC (Dijk Data Service Centrum).

Instrumentatie

De dijk is geïnstrumenteerd met drie dwarsraaien met elk twee verticale strengen met elk drie GeoBeads, in totaal 18 GeoBeads. Met deze GeoBeads worden waterspanningen, lokale tilt (t.o.v. verticaal, in twee onderling loodrechte richtingen) en temperatuur gemeten

Eindresultaat

De dijk is sterker dan we denken. In december 2013 is een artikel verschenen over deze pilotlocatie en de behaalde resultaten in het geotechnisch vakblad “Geotechniek” over bewezen sterkte. Het blijkt dat de dijk eigenlijk al gedurende zijn normale gebruik bijna maatgevend belast wordt. De metingen zijn verder gebruikt in een publicatie over `machine learning’ in het kader van het Urban Flood project.

Bijzonderheden

Ten tijde van de installatie was een bouwkuip aanwezig. De toename van de grondwaterspanning na uitzetten drainage is zeer goed te zien (ruim 2m stijging) en heeft geen gevolgen gehad op de verplaatsingen en de stabiliteit van de waterkering.