Dashboard

Een holistische blik op de waterveiligheid binnen een dijkring. Dat is het doel van een Dashboard, een real-time besluitvorming methode. De methode laat de hydraulische belastingen zien (waterhoogte metingen en voorspellingen) en de sterkteberekening van de dijk.

Wat kan deze methode voor u betekenen?
-    Het verbindt data en real time modellen voor metingen, voorspellingen en onzekerheden
-    Het laat de relevante informatie in een oogopslag zien; de gebruiker kan zijn eigen dashboard samenstellen met daarop de vereiste informatie voor zijn rol en taken binnen de organisatie
-    Het is zowel te gebruiken tijdens dreigende overstromingen als voor dagelijks beheer en onderhoud van de dijken

Het geïntegreerde informatie systeem is gebaseerd op de bestaande en bewezen methoden van DAM en FEWS en de binnen Flood Control 2015 ontworpen Dashboard lay-out. De real-time besluitvorming methode genereert informatie over overstromingsrisico’s door onzekerheden in alle parameters te betrekken. De focus van het onderzoek lag op een methode om de onzekerheden in voorspellingen te reduceren door het gebruik van real-time data. Met gebruik van statistische en real-time data wordt een voorspelling van de belastingen op en de sterkte van de dijk berekend. Dit resulteert in een schatting van de faalkans van een deel van de dijk en een overstromingsrisico voor het hele gebied. De combinatie van de kans en de consequenties van een overstroming resulteren in een overstromingsrisico waarin een indicatie wordt gegeven van de schade en slachtoffers.

De resultaten van deze methode kunnen samen met andere informatiebronnen in een webpagina worden weergegeven: het dashboard. Elke gebruiker kan een of meerdere dashboards ontwerpen. Hiermee kan ondubbelzinnige informatie beschikbaar worden gesteld aan diverse gebruikersgroepen. De vereiste informatie voor zijn taak en rol in de organisatie kan worden geselecteerd binnen de beschikbare informatie. Openbare informatie kan worden gedeeld op een gestandaardiseerd dashboard op het internet.

Meer informatie over Dashboards is te vinden via een speciale website van ontwikkelaar HKV. Het dashboard bezwijkproef Leendert de Boerspolder is een demoproject waarmee alle meetgegevens zijn gevisualiseerd die tijdens deze proef beschikbaar kwamen in het Dijk Data Service Centrum (DDSC)